תזונה סינית
התזונה הסינית היא אחד מענפי הטיפול של הרפואה הסינית, מייחסים למזון חשיבות גדולה והוא אמצעי חשוב למניעת מחלות ולשמירה על איזון והרמוניה בגוף ובנפש.
על פי הרפואה הסינית למזונות שאני אוכלים יש השפעה על הגוף מכיוון שלכל מזון יש אנרגיה ייחודית – זו יכולה להיות חמימה עד חמה, קרירה עד קרה ונייטרלית.
פעולת העיכול מדומה לבישול אורז בסיר. בשביל לבשל מזון אנו זקוקים לקיבה שלנו המדומה לסיר. הקיבה נחשבת למקור הנוזלים בגוף וממלא תפקיד חשוב בתהליך העיכול. הגוף מצידו דואג לאש מספקת המתאימה לבישול. ללא חום לא נצליח לבשל את המזון.
מזונות הנחשבים קרים ומזונות חייפ שלא עברו שום בישול או אידוי יאתגרו את הקיבה והטחול וכן את עוזריה האנרגתיים הנוספים ויגרמו לקיבה לעבוד קשה יותר כדי "לבשל" ולחמם את המזון כדי שיתכעל טוב יותר.
כשהקיבה עובדת קשה לעכל את המזון בסופו של דבר היא נחלשת, מצב זה מתאפיין בבעיות עיכול המשפיעות על עוד מערכות בגוף כולל מערכת החיסונית.
למעשה אנרגיית המזון נקבעת על פי 3 קריטריונים: טמפרטורה, צבע וטעם המזון.
1. הטמפרטורה של המזון
והשפעתו המקררת או המחממת על הגוף, ולא על פי הטמפרטורה שבה המזון מוגש. אך ניתן להפוך מאכלים קרים לחמימים ע"י הוספת תבלינים מחממים כמו פלפ שחור, קינמון, ג'ינג'ר, צ'ילי וכד…
אם המטופל סובל מקור נמליץ על מאכלים מחממים והההפך. עוד דוגמא מי שסובל מפצעים מגרדים ומודלקים, יהיה טוב שימנע ממזונות מחממים מדי.
2. הצבע של המזון
כל איבר משויך לצבע ז"א האיבר והצבע מהדהדים אותה אנרגיה. אכילת מזון בצבע המתאים יחזקו את האיבר שאנו רוצים לחזק.
ירוק – משויך לאלמנט העץ ולאיבר הכבד. ירקות עם עלים ירוקים כהים, מנגולד, קייל, שעועית מאש, שעועית ירוקה, אפונה וכד..
מאכלים ירוקים יכולים לתמוך בכבד ולטפל בחוסר איזון בכבד. המתבטא בתסכול,נטייה לעצבנות, כאבים שונים כמו כאבי ראש וכאבי מחזור.
צהוב/כתום – משויך לאלמנו האדמה ולאיבר הטחול ולקיבה.ירקות דלעת, בטטה, גזר, חומוס וכד.. מאכלים אלו נחשבים מחזקי צ'י ויכולים לטפל בחולשה במערכת העיכול שמתבטאת בבעיות עיכול, השמנה, עייפות, דאגנות יתר.
אדום – משויך לאלמנו האש ולאיבר הלב והמעי הדק ולמעטפת הלב. סלק, עגבנייה, שעועית אזוקי, עדשים אדומות. מאכלים אלו יחזקו את הלב ועשויים לעזור בבעיות שינה, דפיקות לב, חרדה ועוד.
לבן – משויך לאלמנט המתכת ולאיבר הריאות והמעי הגס. שום, בצל, שעועית לבנה, החלק הלבן של הבצל ירוק. מאכלים אלו יטפלו בחולשה בריאות המתבטא בבעיות עור וחולשת מערכת חיסון , אסטמה ועוד.
שחור – משויך לאלמנו המים ולאיבר הכליות ושלפוחית שתן. שעועית שחורה, עדשים שחורות, ליקוריץ, שומשום שחור. מאכלים אלו יכולים לחזק את הכליות ולטפל בבעיות גב תחתון, השתנה מרובה עוד.
3. הטעם של המזון
ישנם 5 טעמים: חמוץ, מר, מתוק, חריף, מלוח.
גם הטעמים נכנסים ומשפיעים על האיברים הפנימיים. וכל טעם משפיע על איבר אחר ויכות הפשעה על תהליכים בגוף.
חמוץ – משויך לכבד. החמוץ תומך בזרימת צ'י חלקה בגוף. כאשר הצ'י והדם זורמים ללא תקיעות ניתן להעלים כאבים כמו כאבי מחזור ותנודות רגשיות כמו כעס, אגרסיביות, התנהגות אימפולסיבית.
מתוק – משויך לטחול ולקיבה. המתוק משויך למזונות מחזקי צ'י. שיבולת שועל, גריסי פנינה,אורז וכד.. ולא לשוקולד וממתקים.
מר – משויך ללב. הסינים אומרים שהמר שומר על שמחת הלב. סלרי, אספרגוס, נבטוטים, אמרנט.
חריף – משויך לריאות ולמעי הגס.בצל, בצל ירוק, לפת, קולורבי, כרישה. ומשמש לטיפול בהתקררות.
מלוח – משויך לכליות. שעועית, קינואה, מירקות שורש, חילבה.
הצרכים התזונתיים שלנו משתנים בהתאם לשלב בחיים בו אנו נמצאים, בהתאם למצבינו הבריאותי.
תזונתו של תינוק בן שנה שונה מתזונתו של נער מתבגר. לכן שלב ראשון בטיפול בעיקר במחלות מערכתיות של איברים פנימיים הוא התאמת תזונה המתאימה לטיפול בסוג המחלה וסוג האדם לכל אחד באופן אישי.
מסווגים את גוף האדם לטיפוס קר וטיפוס חם – המאפיינים של טיפוס קר הוא משיכה למזג אויר חם ורטייה מקור. הוא יעדיף משקה חם, מקלחת רותחת,כמה שכבות בגדים, אדם זה ירבה במזונות מחממים וימנע ממזונות מקררים.
מאפייניו של טיפוס חם הפוכים. הוא יעדיף משקאות קרים, מקלחת פושרת, רתיעה מחום וילבש פחות שכבות בגדים, לאדם כזה כדי לצמצם מזונות חמים מאוד.
אני מזמינה אתכם להתעניין ולשמוע אודות הטיפול שלי.
אין תגובה